Session Logo
Heldet tilsmiler den forberedte. Tips til restitution og modstandskraft

Heldet tilsmiler den forberedte. Tips til restitution og modstandskraft

I denne artikel giver vi et indblik i, hvad der hjælper mennesker med at komme sig efter sygdom og svære perioder i livet. Det viser sig, at kunst kan hjælpe, ligesom social støtte, humor, et åbent sind, søvn, hvile, motion, musik, naturen og mindfulness spiller en positiv rolle i helingsprocessen. Få indblik i, hvilke faktorer der spiller en rolle for at du og dine kollegaer kan komme lettere igennem sygdom og modstand i livet.

Pernille Brun |

For nogle år siden tilbragte jeg ufrivilligt lidt tid på Hospital Herlev. Jeg blev desværre ramt af en blodprop i min rygsøjle, som gav mig en rygmarvsskade og efterlod mig (på tidspunktet for min indlæggelse) i kørestol, ude af stand til at gå og mærke smerte, temperatur og stræk fra maven og ned.

Jeg kan her tre år efter stadig ikke mærke smerte, temperatur og stræk i min højre side fra navlen og ned og heller ikke i dele af mit venstre ben. Men hey - jeg kan gå og til tider endda løbe - ved hjælp af min hjerne og vilje!

I denne artikel deler jeg historien om, hvordan jeg (bogstaveligt talt) kom på benene igen, i håbet om at det kan inspirere alle, der måske går gennem fysisk eller psykisk smerte på et tidspunkt i deres liv (hvem gør ikke det?). Lad mig dog starte med at fortælle jer om det sted, min helingsproces startede, nemlig på Herlev Hospital.

Herlev Hospital

Til mit held var (og er) Herlev Hospital ikke et hvilket som helst hospital! Kunsten på Herlev er designet af den danske kunstner Poul Gernes. Og når jeg siger kunst, mener jeg, at alt funktionelt er blevet lavet om til et stykke kunst – lige fra dørhåndtagene, til elevatorerne, til skabene. Gardinerne er farverige med blomstermønstre - og det indviklede design i hver lille detalje er fantastisk. Kurverne, symmetrien, farverne – alt dette talte til en del af min hjerne, som stimulerede lykke og glæde. Flere spurgte mig, mens jeg var indlagt : "Giver de dig nogle sjove piller?" - fordi jeg entusiastisk fortalte om farverne og kunsten på hospitalet. Jeg var, bogstaveligt talt, oppe og køre over den skønne kunst!

Et foto af et værelse på et hospital med lyse farver. Kunsten og farverne på Herlev Hospital er designet af den danske kunstner Poul Gernes.

Og se lige på nogle af de billeder, jeg deler i denne artikel - er det ikke sjovt og fantastisk - og smukt? Når man ligger i hospitalssengen og kigger mod døren, ser man et skab med det fedeste design af et nummer på, og en lysende levende gul dør - som får en til at smile. Når man kigger hen mod vinduet, ser man et farverigt gardin med blomster. Når man går (eller bliver kørt) på toilettet, ser man en lysegrøn toiletholder og smukt formede, gule bøjler.

Foto af en væg malet i klare farver med store cirkler på Herlev Hospital. En dør fører til et badeværelse. Farvedesign af den danske kunstner Poul Gernes.

Farverne og kunsten på Herlev Hospital ramte mit nervesystem på den helt rigtige måde og gjorde underværker for mig under min indlæggelse. Hele denne oplevelse fik mig til at undersøge historien bag kunsten på dette særlige hospital, hvad tanken med den var, samt hvilke øvrige faktorer, der måske spiller ind og kan hjælpe, når man skal blive rask efter sygdom eller i det hele taget komme sig ovenpå svære perioder i sit liv. I denne artikel får du indblik i, hvad forskningen siger om dette, så du og dine kollegaer på bedste vis kan forberede jer på næste gang uheldet måtte være, og I skal igennem svære(re) perioder i jeres liv. For som den gode Louis Pasteur engang udtalte: Heldet tilsmiler den forberedte!

Kunsten på Herlev Hospital: Et historisk indblik

I 1976 blev Herlev Hospital bygget og fyldt med kunstværker, designet af Poul Gernes. Det var en af de første polykrome hospitaler i verden. Gernes var oprindeligt bestilt til kun at lave kunst til forhallen, men blev efterfølgende bedt om at sætte farver på væggene og lave kunst til de forksellige rum, inklusive stuerne og toiletterne. Udover udsmykning af vægge og interiør omfatter hospitalets foyer 65 individuelle malerier og to malede foldedøre. Gernes beskrev sit arbejde som havende både en kunstnerisk funktion såvel som en atmosfærisk. Med atmosfærisk mente Gernes i virkeligheden, at farverne spiller en næsten strukturel rolle, der hjælper folk med at finde vej og bevare deres pejling i rummet. Farver bryder den ensartethed og monotoni, som alt for ofte forbindes med institutionelle rum, såsom hospitaler. Store, ensartede rum kan være utroligt desorienterende, de tilbyder ingen vartegn, der hjælper med navigationen, og de bedøver sanserne. Som Gernes beskriver, er farver en nem måde at løse disse strukturelle problemer på.

Foto fra et stort venteområde med en model af Herlev Hospitals kompleks. Vægge er malet med figurative motiver i klare farver af Paul Gernes

Jeg kan dog forestille mig, at alle disse farver for nogle mennesker kan også kan være overvældende og overstimulerende. Tilbage i 2012 fik en læge faktisk malet farverne over, fordi han og hans personale fandt dem "for meget" og at de gav dem en "evig følelse af støj og uorden".

For mig gjorde farverne dog underværker. Jeg blev beroliget af linjerne, strukturerne og symmetrien. Jeg fik associationer til en verden af ​​glæde og humor, og blev mindet om, at der findes kunst samt mennesker, der gør deres bedste for at gøre ting smukke. Selv når man ikke har det godt, er det trøstende at vide, at der er nogen derude, der forsøger at gøre tingene pæne og rare at se på. Jeg følte taknemmelighed. Taknemmelighed over at være omgivet af noget, nogen virkelig havde gjort deres bedste for at skabe! Det hjalp mig med at “komme mig” / hele - det er jeg sikker på.

Foto fra en gang på Herlev Hospital. Vægge, døre og skabe er i lyse distinkte farver. Farvedesign af Paul Gernes.

At være forberedt…

Lad mig gentage, hvad Louis Pasteur sagde: Heldet tilsmiler den forberedte.

Og tænk engang, under min indlæggelse følte jeg mig heldig – selvom det at få en rygmarvsskade og blive efterladt i en kørestol nok ikke ligefrem kan betegnes som et lykketræf! Mange mennesker har spurgt mig, hvordan jeg holdt humøret oppe og bevarede min optimisme, mit gode humør og min glade indstilling til selve livet, selv i denne ekstremt svære tid i mit liv. Jeg tilskriver det i stor stil, at jeg var godt forberedt!

Tilbage i 1990'erne studerede jeg SundhedspsykologiUniversity of California, Irvine. Når man studerer sundhedspsykologi , så undersøger man sammenhængen mellem de biologiske, psykologiske og sociale faktorer i forhold til begrebet og oplevelsen af sundhed. Jeg skrev speciale om smertebehandling ved UCSF Mount Zion Hospital i San Francisco,USA.

Tilfældigvis var mit første rigtige job som psykolog på smerteklinikken på - tada - Herlev sygehus! Hvilket tilfælde (eller?)! Besynderligt nok bemærkede ikke alle farverne og al kunsten dengang. Hvilket er interessant - for kunsten og farverne var der jo - men de "viste sig" ikke for mig, som de gjorde under min seneste indlæggelse! Hvilket fik mig til at tænke: Hvad er der ellers omkring mig, som jeg ikke lægger mærke til? Kærlighed? Latter? Måske, hvis vi leder efter det, finder vi det? Eller: Når vi har brug for det, dukker det måske op, hvis vi er åbne overfor det?

Picasso er citeret for at sige: ''Jeg søger ikke, jeg finder''. I mange år hang dette citat på min væg og mindede mig om at slappe af, læne mig ind i det, der ville dukke op og ikke "prøve for hårdt", men snarere at opleve og være åben overfor, hvad der ville vise sig. Under min indlæggelse dukkede dette citat op i min bevidsthed igen og gjorde mig åben overfor at lære og tage imod, hvad der blev givet mig i dette særlige øjeblik, inklusive kunsten, farverne og skønheden ved dette sted.

Foto fra Herlev Hospital, der viser en gang med grøn dør og figurativt maleri i klare farver på væggen. Farvedesign af Paul Gernes.

Hvad helbreder - udover kunst?

Udover at blive totalt psyket op (på den gode måde!) og tillade farverne og kunsten at hjælpe mig med at se det gode, smukke og lyse ved livet, begyndte jeg under min indlæggelse også at tænke over og studere de andre faktorer, som jeg med sikkerhed vidste kunne hjælpe en med at få det bedre.

Fra mit studie i sundhedspsykologi samt fra tidligere end det at have studeret idræt, samt fra den forskning, der er på feltet vidste jeg, at et godt socialt netværk hjælper, humor og uhøjtidelighed hjælper, et “growth mindset”, søvn, hvile, udstrækning, motion, musik, at være i naturen og mindfulness hjælper på vejen mod helbredelse, heling og sundhed. Jeg følte mig heldig at have god adgang til, og i mange tilfælde allerede at have trænet mig selv indenfor de fleste af disse områder, nu hvor jeg virkelighed havde behov for at kunne trække på dem

Lad os i det følgende se nærmere på områderne hver især. Hvem ved, måske kan du lære en ting eller to, som DU kan trække på og nyde gavn af i det øjeblik sygdom, smerte eller lidelse rammer dig. Hvilket det jo statistisk set gør på et eller andet tidspunkt, på den ene eller anden måde, eftersom vi jo alle er mennesker…

Social støtte

Det bliver meget tydeligt, når man er indlagt, hvor vigtigt det er at have et godt socialt netværk. Jeg følte mig heldig at være omgivet af en omsorgsfuld familie og gode venner, som oprigtigt spurgte mig: "Hvordan har du det? Hvordan kan vi hjælpe?” Og som ikke kun spurgte, men også instinktivt fandt ud af måder at hjælpe og opmuntre mig på.

At have adgang til et godt socialt netværk er uvurderligt. Forskning viser at et stærkt socialt netværk giver mange positive fordele, såsom at give et højere niveau af glæde, bedre mestringsevner samt et længere og sundere liv. Undersøgelser har også vist, at god social støtte reducerer depression og angst.

Så hvis du ikke har et godt netværk omkring dig allerede, er det nu du skal bygge det op! Det er aldrig for sent at få et godt netværk! Der er en række ressourcer og støttegrupper, som kan hjælpe en med at opbygge ens netværk. Som digteren John Donne engang skrev: ’’Intet menneske er en ø’’ – vi har alle brug for menneskelig kontakt, et tilhørsforhold og for forståelse fra vores medmennesker – både når vi er syge, men også generelt! Det er også derfor, at det er så vigtigt, at have gode kollegaer omkring sig. Kollegaer, der tør spørge: “Hvordan har du det?”, som følger med i ens liv og levned og tør række ud være der, også når tingene bliver svære. Psykologisk tryghed på arbejdspladsen skaber altså ikke bare grobund for innovation og kvalitetssikring, men sikrer også et godt helbred og velvære for os som ansatte!

Foto fra Herlev Hospital, der viser en gul dør fra en patientstue. Væggen er malet pink og dørkarmen er blå. Farvedesign af Paul Gernes.

Humor - Lad os grine lidt

En anden ting, der hjælper os som mennesker i modgang, er at have et vist niveau af humor og uhøjtidelighed i vores personlighed. I HBR-artiklen, "Vis vej med humorskriver Alison Beard: "Latter lindrer stress og kedsomhed, øger engagement og velvære og ansporer ikke kun kreativitet og samarbejde, men også analytisk præcision og produktivitet." Betydningen og fordelene ved at grine bliver ofte overset. Alligevel ved vi alle, hvor godt det føles at grine. Faktisk er latterens magi helende! Forskning viser, hvordan latter bringer fysiologiske fordele for kroppen og mindsker følelsen af smerte. Latter er som en bi, der bestøver blomster og vækker dem til live. Det giver en lyst til at leve, når man griner, og det minder en om noget helt grundlæggende: Tag ikke livet alt for seriøst, for så ender du bare med at dø af bekymring eller kedsomhed!

Under mit hospitalsophold inviterede jeg derfor bevidst latteren ind på min hospitalsstue! Jeg satte pris på, når folk fortalte mig en joke – og jokede selv med mine omstændigheder. Det gjorde underværker for mig mentalt helbred!

Jeg ved, at det er lettere sagt end gjort at prøve at joke lidt og ikke tage livet for seriøst, især når man er alvorligt syg. Og nogle vil måske mene, at det netop er, når man er alvorligt syg, at man skal forholde sig alvorligt og bekymre sig om sin situation, så man kan få gjort noget ved den. hvilket man selvfølgelig skal, men som med alt andet i livet, så er “for lidt og for meget” også rigtigt (forkert!) her.

En patientstue på Herlev Hospital med varme røde farvetoner på gulv og gardiner. Farvedesign af Paul Gernes.

Et “Growth Mindset”

På det seneste har der været talt meget om begrebet “Growth Mindset” på arbejdspladsen. Forskningen bag Growth Mindset startede for mere end 30 år siden, hvor Carol Dweck og hendes kolleger begyndte at undersøge elevers holdninger til nederlag og modgang. De bemærkede, at nogle elever fandt fiaskoer og tilbageslag inspirerende og gav dem mod på at prøve igen, mens andre blev efterladt modløse og opgivende. Efter at have studeret tusindvis af børns adfærd, opfandt Dr. Dweck udtrykkene "Fixed Mindset" og "Growth Mindset" for at beskrive to væsensforskellige måder, mennesker kan tænke om fiasko, modgang og læring. Nedenstående figur illustrerer dette med al tydelighed:

Figur der illustrerer forskellen mellem et "Growth Mindset" og et "Fixed Mindset". Fx. om fejl giver mulighed for læring eller blot er pinlige episoder der skal glemmes.

Det, bevidst at øve sig i at møde verden med et Growth Mindset og med et løsningsorienteret sind, kan hjælpe en igennem hårde tider! Hvilket jeg også helt klart oplevede under min indlæggelse.

En lang gang på Herlev Hospital med farverigt orange loft og farverige striber på vægge og gulv. Design af Paul Gernes.

Her oplevede jeg, at det klart hjalp at tænke: "Jeg kan ikke gå - endnu!" og “Mine ben svigter - men hvis jeg bliver ved med at træne, får jeg nok styr på dem! ”

At fokusere på det, der virker - virker! Fokuser på alt, hvad du HAR og KAN gøre. Det gør underværker, gør dig modstandsdygtig og handlingsparat. Hvilket vi også udforskede på vores webinar tilbage i september 2021 med David Cooperrider og Roberta Baskin.

Søvn, hvile, udstrækning og motion

Vigtigheden af ​​at sove, hvile sig, at strække ud og træne må også nævnes her, da det har vist sit værd i forhold til helbredelse og heling. Inden jeg læste sundhedspsykologi, læste jeg (som kort nævnt allerede) idræt på Københavns Universitet. Også hvad dette angår var jeg altså godt forberedt på dette sygdoms øjeblik, og min viden og erfaring fra studiet og min generelle interesse for krop og sind gav mig vital information om min krop, hvordan den fungerer, og hvad den nok havde brug for også i denne svære stund.

Det tæller – på arbejdet såvel som i livet generelt – at hvis du lærer din krop at kende, kan den hjælpe dig med at træffe kloge beslutninger, baseret på ikke kun hvad dit sind fortæller dig, men også hvad din krop og mave fortæller dig! .

Og nu til det om søvn: Uden søvn er det svært at vide "hvad der er hvad". Det er altså altafgørende at du får hvilet dig og sovet nok, ikke bare når du er under pres og syg. Arianna Huffington, medstifter og chefredaktør for Huffington Post, har været med til at kaste lys over de ødelæggende virkninger af, at mennesker ikke sover nok. Hun har startet en søvn-revolutionerende bevægelse, der kaster lys over vigtigheden af ​​søvn og hvile, og hvor skadeligt det er at tænke, at vi bare kan arbejde lidt mere, presse lidt mere igennem og frarøve os selv de nærende virkninger af søvn. Søvn og det at tage en pause og et hvil gør underværker. Vi skal give os selv lov til at sove og hvile, hvilket mange af os desværre ikke gør nok.

På samme måde gør afspænding og motion også underværker. Kom ud af sengen. Stræk din krop. Mærk ilten løbe gennem kroppen og hvordan den giver liv til alle kroppens celler. Motion gør os klogere og sundere. Ingen tvivl om det!

Musik

At lytte til musik kan direkte og indirekte påvirke, hvordan vi har det, da musikken rammer vores amygdala - vores center for følelser - nogle gange endda uden at vi selv er klar over det. Kender du følelsen? Hvordan musik kan vække følelser og dermed også give trøst og lindring i udfordrende tider (ligesom det kan vække minder og få os til at græde, selvfølgelig…)? Musik har vist sig at hjælpe med at reducere angst, depression og stress, som alle er faktorer, der kan trække vores helingsproces i langdrag.

Forskning tyder også på, at det at lytte til musik kan reducere vores opfattelse af ​​smerte, hvilket potentielt mindsker behovet for smertestillende medicin. Musik kan virke som en distraktion og kan fremme afspænding, hvilket kan bidrage til smerte- og stress-lindring. Smart ikke?

Med dette i tankerne er det måske en god idé, at du laver en yndlings-playliste, hvis du ikke allerede har gjort det. Den vil kunne hjælpe dig med at løfte dit humør på en regnvejrsdag eller hjælpe dig med at slappe af på en dag, hvor du føler dig anspændt og har smerter. Giv det en chance - og prøv det måske endda af med dine kollegaer, og tal med dem om, hvad der kan være god underlægningsmusik til jeres forskellige opgaver i dagligdagen!

At være i naturen

Under mit hospitalsophold var det ikke muligt for mig at komme ud i naturen - men jeg ville ønske, at det havde været muligt! En af de ting, som jeg nemlig ved, virkelig hjælper mig, når jeg skal falde til ro, sætte tingene i perspektiv eller bare slappe af og “komme mig”, er at være i naturen. For nyligt kom der noget ny forskning, der viste, at det ikke kun er mig, der føler mig helet af naturen. Faktisk er der kommet en hel ny bevægelse, hvor tusindvis af mennesker nu følger en ny trend: At kramme træer og fordybe sig i naturen!

Japanerne kalder det skovbadning. Skovbadning, også kendt som shinrin-yoku, er en praksis, der stammer fra Japan, som involverer, at man giver sig selv lov til at fordybe sig i naturen og bare være i naturen. Det handler ikke om vandreture eller om motion, men snarere om at sætte farten ned og omhyggeligt forbinde sig med naturen gennem sine sanser. Jeg kunne skrive meget mere om dette, men det kalder vist på en hel artikel i sig selv, så for nu vil jeg lade det blive ved denne korte konstatering og påmindelse: Naturen sætter alting i perspektiv og kan hjælpe dig med at hele og falde til ro - så kom ud i den. Hvad end det er den store skov eller den lille park, vil vinden i et træ kunne hjælpe dig med at falde til ro.

Mindfulness

Sidst, men ikke mindst, vil jeg nævne hvordan Mindfulness kan hjælpe en til at være med det, der er, med at lære at leve med og få det bedste ud af sin situation, og dermed med at blive mere modstandsdygtig og glædesfyldt. Mindfulness er kunsten at være til stede i nuet – med nysgerrighed, åbenhed, taknemmelighed, tillid, tålmodighed og accept.

Jeg lærte første gang om mindfulness i 1990'erne, da jeg studerede sundhedspsykologi i USA. Jon Kabatt Zin er udnævnt til "faderen til moderne mindfulness", og hans introduktion til mindfulness har gjort underværker for ikke kun mig, men tusindvis af andre over hele kloden.

Lad mig derfor afslutte denne artikel med at fortælle lidt om, hvad mindfulness er og kan gøre for os i situationer, hvor vi oplever smerte - uanset om det er psykisk eller fysisk smerte . Jeg vil gøre det kort, da der er masser af andre gode artikler "derude", der graver dybere ned i emnet.

Lad os starte med en definition. Mindfulness er - ifølge Magasin Mindful:

"... den grundlæggende menneskelige evne til at være fuldt ud til stede, bevidst om, hvor vi er, og hvad vi laver, og ikke overdrevent reaktiv eller overvældet af, hvad der foregår omkring os."

For at kunne være i verden på denne måde, er vi nødt til at opdyrke et bestemt livssyn, eller en bestemt måde at bedømme - eller IKKE dømme - hvad der foregår omkring en, mellem en selv og andre samt inde i en. Den ikke-dømmende del er meget vigtig. At være nysgerrig.

Det perspektiv, man bevidst tager, når man praktiserer mindfulness, omfatter følgende:

  • Nysgerrighed
  • Åbenhed
  • Taknemmelighed
  • Tillid
  • Tålmodighed
  • Accept

Under mit hospitalsophold prøvede jeg aktivt at se på min situation, mine smerter og de sanselige oplevelser, jeg havde, ud fra dette perspektiv. Lad mig give et par eksempler

Nysgerrighed: Wow, det er interessant! Det ene ben er brændende varmt, det andet er iskoldt. Det har jeg aldrig oplevet før i mit liv – hvor mange mon egentlig har det?

Åbenhed: Mit ene ben gør ondt. Hvor starter smerten, hvor ender den, hvor er den overfladisk, hvor mere dyb?

Taknemmelighed: JEG FØLER noget - det ville være værre, hvis jeg ikke gjorde det!

Tillid: Smerten siger mig noget. Jeg er forvirret over signalerne, men jeg vil med tiden lære at "læse" dem på den rigtige måde. Jeg kan stole på, at min krop vil hjælpe mig med at restituere, hvis jeg tillader det og giver den tid - og dermed øver mig i:

Tålmodighed: Ja, tålmodighed... bare vent... giv det tid... (dette var og er svært for mig, jeg indrømmer det!)

Accept: Alt er midlertidigt. Også dette vil passere. Sådan er det lige nu. Sådan var det ikke i går, og sådan her vil det heller ikke være i morgen, Livet er som en æske chokolade: “Du ved aldrig, hvad du får” - så nyd det hellere, når du får et godt stykke!

Mindfulness er dog meget mere end "bare" at anvende et bestemt sæt holdninger til ens livssituation. Det handler om omsorg, det handler om at trække vejret. Det handler om at leve sit liv helt vågent i nuet. Det handler om at trække vejret - at tage en indånding: “Jeg følger mit åndedræt og mærker hvordan ilten gør underværker i min krop”. Og at tage (eller slippe) en udånding: “Jeg puster ud og giver slip." Og forfra. Gentage. Indtil man mestrer kunsten at være på et nyt niveau.

Foto af farverige, dekorative cirkler på Herlev Hospital. Design af Paul Gernes.

Konklusion

Livet er kort. Nyd det. Dalai Lama sagde engang "Smerte er uundgåelig. Lidelse er valgfrit.’’ Alle mennesker kommer uundgåeligt til at opleve smerte og modgang i deres liv, sådan er det at være menneske. Men hvis vi forbereder os, kan vi styrke vores modstandskraft, så modgangen og smerten kan bruges og ses som en form for læring - og som noget, der går over!

Hvis du oplever modgang i livet, vil jeg opfordre dig til bevidst at fokusere på skønheden omkring dig, på at opøve et Growth Mindset og gå til livet med en vis form for humor og uhøjtidelighed. Det vil også hjælpe dig med at udbygge dit sociale netværk. Husk at sove og træne, strække og hvile. Kom ud i naturen. Lyt til musik, der gør dig godt. Og prøv mindfulness! Gerne sammen med dine kollegaer.

Enjoyed the article?
Share:

Meet the Author

Pernille Brun

Pernille Brun

Erhvervscoach, CEO & Co-Founder, Session

Erfaren strategisk rådgiver, Forretningskonsulent, Executive Coach, Facilitator, Bestyrelsesmedlem og oplægsholder. Forfatter til fire bøger om organisatorisk liv og ledelse, som f.eks. "Strengths-Based Leadership Handbook" og "On the Move - lessons for the Future from Nordic Leaders".

Related content

Hvordan man opbygger robusthed og modstandskraft når livet rammer hårdest: Perspektiver fra en erhvervscoach i Kiev, Ukraine

Ready to get started?Put your learnings to work.