Session Logo
Erhvervscoaching vs. terapi: Hvad er de væsentligste forskelle?

Erhvervscoaching vs. terapi: Hvad er de væsentligste forskelle?

Der er mange forskelle mellem coaching og terapi, men alligevel forveksles de to praksisser ofte. Vi udforsker de vigtigste forskelle i dette stykke. Læs mere nedenfor for at finde ud af, hvordan du kan skelne mellem hver enkelt og finde ud af, hvilken der måske passer bedst til dig.

Pernille Hippe Brun | August 31st, 2022

Der er meget uklarhed i coachingverdenen. Ofte bliver grænserne mellem personlig og faglig udvikling udvisket, hvilket efterlader både klient og coach i en prekær situation. Coaches kan finde på at beskæftige sig med klienter, der ønsker hjælp til psykiske problemer, hvilket fører til uklarhed i arbejdsforholdet. Det er afgørende at skelne mellem coaching og terapi, så klienten får den bedste pleje i begge situationer. I denne artikel vil vi udforske nogle vigtige forskelle mellem de to områder:

Mental Health Professionals Versus Coaches - hvad er den største forskel?

 1. Forskellige kvalifikationer og træningsekspertise

En af de vigtigste kendetegnende faktorer mellem psykoterapeuter og coaches er, at psykoterapeuter er uddannet til at hjælpe mennesker, der står over for psykiske sygdomme, og trænere ikke er det. Faktisk er titlen "Terapeut" i de fleste lande en beskyttet titel - i hvert fald når det kommer til kliniske psykologer, der praktiserer terapi. I en række lande tager det cirka fem til otte år efter at have modtaget en bachelorgrad at opnå en ph.d. i psykologi. En kandidatgrad tager normalt fem år at gennemføre, efterfulgt af yderligere fire til seks år for en doktorgrad.

På den anden side kan enhver kalde sig træner. For at undgå at arbejde med en underkvalificeret (eller endda ukvalificeret) træner, skal du kigge efter trænere med en legitim certificering, såsom en officiel legitimation fra ICF. Andre vigtige coaching-egenskaber omfatter:

 • Opmærksomme lytteevner – de hører, hvad du gør og ikke siger.
 • Empati og følelsesmæssig intelligens på højt niveau - de kan læse følelsesmæssige indikatorer og kropssprog selv virtuelt.
 • Stiller dybe, stemningsfulde, relevante spørgsmål.
 • Åbner dit sind for nye muligheder og perspektiver.
 • Hjælper dig med at identificere, forstå, værdsætte og anvende dine egne såvel som andres styrker, og hvordan disse kan kompensere for dine svagheder.
 • Støtter og motiverer dig (når du har brug for det) og bringer dig tilbage til virkeligheden, hvis din selvtillid bliver overoppustet.
 • Holder dig ansvarlig - over for løfter, værdier og styrker såvel som begrænsninger.
 • Bevarer balancen mellem at udfordre, støtte, provokere og motivere dig.
 • Holder aftaler.
 • Holder tingene fortrolige.
 • Strukturerer og forklarer coachingprocessen for dig.
 1. Emner dækket

En anden primær forskel mellem terapi og coaching er de forskellige emner, som hver praksis dækker. Psykiatriske fagfolk såsom psykologer, psykoterapeuter og rådgivere behandler psykisk sygdom; herunder lidelser som ADHD, OCD, PTSD, angst, depression, spiseforstyrrelser osv. Psykiatriske fagfolk kan også hjælpe personer, som måske ikke nødvendigvis kæmper med en psykisk lidelse, men som ønsker hjælp i deres liv, til at navigere i forhold, og håndtering af tidligere traumer eller problemer. Mental sundhedspersonale kan også give klienter praktiske værktøjer såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT).

På den anden side indgyder coaches tillid til at hjælpe klienter med at tænke selv, finde kreative løsninger og svar på problemer.

"ICF definerer coaching som partnerskab med kunder i en tankevækkende og kreativ proces, der inspirerer dem til at maksimere deres personlige og professionelle potentiale." (Se ICFs hjemmeside for mere information om Coaching vs. Terapi)

Professionel coaching har også vist sig at forbedre følgende faglige færdigheder:

 • Kommunikation, lytning og empati.
 • Investor pitching og forhandling.
 • Teamvækst, engagement og udvikling.
 • Tidsstyring, prioritering og problemløsning.
 • Positiv vaneopbygning.
 • Beslutningstagning.
 • Strategiudvikling og eksekvering.

Hvis du befinder dig i et coachingforhold, så reflekter over, hvad du bruger tid på at tale om. Taler du om emner, der dækker dit mentale helbred, din evne til at navigere i relationer og/eller spørgsmål vedrørende dit privatliv? Eller bruger du primært tid på faglige spørgsmål, såsom kommunikationsevner på arbejdet, strategisk beslutningstagning og/eller hvordan man vokser som professionel? Hvis du primært taler om privatlivsanliggender – så er det måske mere som terapi (eller livscoaching).

 1. Tid brugt på at håndtere fortiden versus nutiden

"Den primære forskel mellem en terapeut og en coach er, at terapeuter har en tendens til at fokusere mere på fortiden eller nutiden, mens coaches har en tendens til at fokusere mere på nutiden og fremtiden" - Lynn Catalano

Terapi og mental sundhedsrådgivning kan fokusere på tidligere traumer og problemer for at hjælpe klienten ændre selvdestruktive vaner, reparere og forbedre relationer og arbejde gennem smertefulde følelser. I terapisessioner er det normalt at diskutere og analysere fortiden med håbet om at løse tidligere problemer og identificere mønstre, der kan holde klienten tilbage.

På den anden side fokuserer business coaching generelt på det nuværende øjeblik og fremtidige resultater. For eksempel kan en forretningscoach hjælpe kunden med at nå langsigtede karrieremål og hjælpe dem med at eksekvere med årlig vækst. For at opnå dette skal coachen vurdere, hvor klienten er i øjeblikket, og planlægge de næste skridt for at opnå succes.

Men en coach kan nogle gange stille spørgsmål om fortiden, eller en terapeut vil nogle gange fokusere på fremtiden. For eksempel kan en coach hjælpe med at identificere barrierer for succes ved at hjælpe klienten med at forstå, hvordan det at hænge på tanker fra fortiden hindrer dem i at nå deres fremtidige mål. Og terapeuten kan også stille spørgsmål om fremtiden og hjælpe med at identificere og visualisere en ønsket fremtid.

mental sundhed Advarselstegn på

du coacher Hvis du er en forretningscoach, har du måske oplevet at glide ind i den ''røde zone'' med en klient, der måske oplever psykiske problemer. Hvis dette lyder bekendt, så stil dig selv følgende spørgsmål:

 • Føler du dig som din klients terapeut frem for deres coach?
 • Udviser din klient symptomer på depression, angst, OCD eller anden lidelse? Og forhindrer det i så fald dem i at modtage optimal coaching?
 • Har din klient svært ved at koncentrere sig om opgaverne, og virker optaget af bekymringer?
 • Læner din klient sig til dig for følelsesmæssig støtte?
 • Kommer de til dig med deres personlige problemer og beder dig om løsninger?

Husk, at en business coaching-klient kan beskæftige sig med psykiske problemer, og dette bør ikke forhindre dem i at gennemgå coaching. Faktisk beskæftiger så mange mennesker sig med psykiske problemer i dag, at det ville være sjældent at finde en klientbase uden mentale problemer. Det er dog afgørende, at linjer ikke sløres, og at klienten opsøger en psykolog eller rådgiver for at håndtere deres mentale helbredsproblemer. Ved tydeligt at skelne mellem forretningsproblemer/udfordringer og psykiske problemer/udfordringer kan du tilbyde din klient den bedst mulige service. Peg dem et andet sted, hvis du mener, at de primært skal fokusere på deres mentale sundhed.

Konklusion

Jeg håber, du har nydt at opdage mere om forskellen på coaching og terapi, og finder det gavnligt for at vurdere, om samtalen mere handler om terapi end coaching eller omvendt. Hvis du ønsker at lære mere om business coaching med højt kvalificerede og omhyggeligt undersøgte business coaches, opfordrer vi dig til at kontakte os for at lære mere.

Enjoyed the article?
Share:

Meet the Author

Pernille Hippe Brun

Pernille Hippe Brun

Erhvervscoach, CEO & Co-Founder, Session

Experienced Strategic Advisor, Business Consultant, Executive Coach, Facilitator, Board Member, and Speaker. Author of four books on organizational life and leadership, including "Strengths-Based Leadership Handbook" and "On the Move - lessons for the Future from Nordic Leaders".

Ready to get started?Put your learnings to work.