Session Logo
Online coaching - Sådan leverer du med kvalitet

Online coaching - Sådan leverer du med kvalitet

De dage er forbi, hvor en klient ville rejse vidt og bredt i en times, ansigt-til-ansigt møde med en coach. I stedet bliver flere og flere bevidste om fordelene ved coaching i et virtuelt miljø. Som alt andet kræver kunsten at facilitere gode online coaching-sessioner nogle tips for at sikre, at de er investeringen værd. Få dem i denne guide.

December 14th, 2022

Online arbejde, arbejdsfællesskaber og online møder er kommet for at blive. Hvor fokus tidligere har været på personlige møder, der nu helt almindeligt at de fleste møder foregår via Zoom, Teams og Google Meet. Meget af den daglige kommunikation har rykket sig fra email, til Slack og andre online (Instant Messaging) meddelelsesplatforme. Måden vi kommunikerer på er fuldstændig transformeret gennem de sidste par år! Det samme kan siges om den måde man leverer erhvervscoaching. De dage er forbi, hvor en leder eller medarbejder var OK med at transportere sig i en times til for at mødes ansigt-til-ansigt møde med en coach. I stigende omfang er ledere og specialister blevet klar over fordelene ved at modtage coaching - også i et virtuelt miljø. Som med alle andre online møder, så stiller det særlige krav til en coach at sikre at coaching-sessionerne bliver en succes. Her præsenteres vi en række tips og tricks der kan sikre, at online coaching kører problemfrit fra start til slut.

Vær fokuseret og tydelig om din intention

Fokus, fokus og mere fokus. Det siger sig selv, at effektiv coaching kræver et højt niveau af fokus og koncentration fra både coach og modtager af coaching (klient). At få det rette niveau af fokus kan være særdeles svært i et virtuelt miljø, fordi der ofte kan forekomme distraktioner. Desuden er en coaching-session en anden form for interaktion end et typisk telefonmøde eller et typisk online møde, hvor deltagerne ikke behøver at være 100% fokuserede og til stede. I mange møder er det ikke ualmindeligt, at man bare delvist kan “tuner ind” og stadig kan følge med i tilstrækkeligt omfang. En coaching-session fordrer fuld fokus og nærvær for at kunne lykkes. Hvis en klient oplever, at en coach ikke har fuldt fokuseret på samtalen, vil klienten uundværligt føle sig ignoreret og overset. Det vil helt naturligt føre til, at klienten ikke helt åbner op overfor coachen. Det er årsagen til, at ‘fokus’ er så afgørende en komponent i online coaching, og hvorfor et af principperne i Session Coaching Filosofien er Tilstedeværelse:

"Vi er til stede i øjeblikket og tror på, at der er visdom gemt i at lytte til (og drage omsorg for) vores krop, og i at være nærværende for hinanden”.

Det er dog lettere sagt end gjort bare fortælle dig selv at man skal huske at ‘fokusere' eller ‘være til stede’. At være til stede med fokus er ikke så let, men kan hjælpes på vej af konkrete skridt og ved at minimere antallet af distraktioner. Her er en praktisk liste af ''to-dos'' fra Remote Leadership Institute, som kan hjælpe med at øge dit fokus under virtuelle coachingsessioner:

  • Flyt din mobiltelefon uden for rækkevidde. Læg den i en skuffe, på en hylde eller langt nok fra dig, så du ikke kan komme til den, mens du bliver i din stol. Selvom det siger sig selv, at du ikke tjekker din telefon under en coaching-session, kan det stadig være fristende at kigge på den, når en notifikation dukker op - hvilket uundgåeligt vil mindske dit fokus på nuet.
  • Hvis det er muligt, så skriv noter, som i de gode gamle dage: Ved at sætte kuglepennen til papiret vil du ikke kun bruge andre vigtige dele af din hjerne, men du kan også lytte mere effektivt. Husk selvfølgelig at opbevare dine noter på et sikkert sted i overensstemmelse med vores ICF’s etiske adfærdskodeks.
  • Før noter for hver session. Som coach er det en del af dit job at holde styr på tiden under samtalen. Det kan være en god ide at sætte en timer så du får rundet af i tide. De sidste par minutter af ​​sessionen bør afsættes til at sammenfatte hvad I har talt om og hvad der er de næste skridt samt hvilke hjemmeopgaver og aftaler i har lavet.
  • Luk alle andre vinduer, som du ikke bruger på din computer. På den måde kan dine øjne ikke flimre fra vindue til vindue, og du kan bevare fokus på den aktuelle session.
  • Slå ‘forstyr ikke’ tilstanden til på din telefon og computer eller deaktiver alle meddelelser, fra e-mail, Slack, Teams eller andre kommunikationskanaler. Hvis folk via din online status kan se at du er optaget, så vil de heller ikke forvente et øjeblikkeligt svar, når de skriver til dig, og du vil også føle dig mindre forpligtet til at svare.
  • Øv dig i aktiv lytning. Aktiv lytning er kunsten at lytte uden at dømme, reflektere over, hvad den anden person siger uden umiddelbart at formulere et indre svar, og "lytte mellem linjerne til, hvad der bliver sagt". Dyb forståelse kommer af ikke kun at høre, hvad den anden person siger, men også at tune ind på, hvordan de siger det, og hvad der ikke bliver sagt.

    Som afdøde Stephen Covey sagde i sin bog: 7 habits of very effective people":

    "Søg først at forstå, derefter at blive forstået" og"Lyt med den hensigt at forstå, ikke at svare"

    Kommunikation indeholder både fakta og følelsesmæssig information. Hvis vi savner den følelsesmæssige information, kan vi ikke høre hele budskabet.

Her er en illustration som viser essensen i aktiv lytning, illustreret af Agnieszka Juszkzyk fra Visually Thinking:

Piktogram af elementerne i 'aktiv lytning'. Fx. at lytte med god øjenkontakt, at nikke og tager noter for at vise forståelse og engagement.

Vær opmærksom på det fysiske miljø omkring dig

Det er vigtigt at du overvejer det fysiske miljø som er rammen for den virtuelle coaching session - så du kan være afslappet og uden bekymringer. Hvis er en del af et arbejdsfællesskab, så bør du dele din kalender med dine kollegaer - så de ikke forstyrre dig i under en coachingsession. Tilsvarende, hvis dit arbejdsområde er rodet, vil en hurtig oprydning gøre underværker for din mentale klarhed forud for mødet. En ryddelig baggrund vil også give et mere professionelt og poleret indtryk, når du optræder på video (du kan selvfølgelig bruge en digital baggrund til sessionen, men miljøet omkring dig påvirker dig dog stadig). Udover at rydde op i dit fysiske rum, skal du sørge for, at dit virtuelle rum også fungerer - test din internetforbindelse før mødet for at sikre dig, at alt kører glat. Inden du coacher online, skal du også i god tid ‘logge på’ og teste den platform, du vil bruge. Skifter du til en ny platform bør du naturligvis lære dens funktionalitet at kende (f.eks. deling af skærme, opslag af ressourcer eller modeller, brug af whiteboards osv.).

Endelig kan det også anbefales at reflektere over dit eget sindsstemning. Læg mærke til dine energimønstre; hvis du er et morgenmenneske, der føler din opmærksomhed aftager senere på dagen, kan det være bedre at undgå at booke en sen session på dagen og omvendt. Dette er selvfølgelig noget, du kan diskutere med din klient, for at finde det bedste tidspunkt for jer begge.

Opsummering: Sådan leverer du gode online coachingoplevelser

Ved at tilbyde coaching online kan coaches nå ud til langt flere klienter, end ansigt-til-ansigt møder giver mulighed for. Derfor demokratiserer online coaching adgangen til erhvervscoahing - ved at gøre den tilgængelig for et langt større antal mennesker. Så længe at du som coach møder op velforberedt op og har gjort alt for at sikre, at teknologien spiller, så kan online coaching-oplevelsen leveres effektivt med flotte resultater for både virksomheder og individuelle coachingklienter.

Hos Session er vores mål at tilbyde vores kunder den bedst mulige professionelle coachingoplevelse. Gennem vores platform kan online erhvervscoaching leveres med den højeste kvalitet. Læs mere om vores coachingydelser her. Hvis du ønsker at booste din professionelle udvikling som leder, medarbejder eller organisation, så er du altid velkommen til at kontakte os i dag!

Enjoyed the guide?
Share:

Ready to get started?Put your learnings to work.