Session Logo
Sådan sikrer du lige og transparent aflønning i din organisation: Tips til HR

Sådan sikrer du lige og transparent aflønning i din organisation: Tips til HR

Med en stigende inflation og ny lovgivning, kræver medarbejdere mere og mere gennemsigtighed i forhold til lønpakker og karriereveje, når de søger job. Lær hvordan transparens i forhold til aflønning kan hjælpe din virksomhed med at tiltrække og fastholde gode medarbejdere og skabe en fair organisation.

Ønsket om lige og transparent aflønning er en trend, der ikke går over, og HR og organisationer bør skabe løntransparens samt gode lønpakker og karriereveje for at tiltrække og fastholde gode medarbejdere. I kølvandet på den globale pandemi er vi vidne til et arbejdsmarked, der kæmper om de gode medarbejdere og hvor jobsøgende i stigende grad forventer mere indsigt i, hvordan beslutninger om lønninger, forfremmelser og bonusser træffes. Arbejdsgivere, der giver medarbejdere den gennemsigtighed, de ønsker, kan øge engagementet og fastholdelsen samtidig med at de konkurrerer mere effektivt om de bedste medarbejdere. Med dette in mente er én ting sikkert: at sikre løngennemsigtighed er et must. Lad os tage et kig på nogle af de bedste tips til HR i forhold til hvordan du kommer igang med at skabe en fair og transparent kultur omkring løn.

Hvorfor er løntransparens så vigtig – og hvorfor lige nu?

I takt med at leveomkostningerne og inflationen fortsætter med at stige, bliver medarbejdere mere og mere optaget af, om de modtager en fair løn. Ifølge LifeWorks, vil medarbejdere på tværs af et bredt udsnit af brancher modtage en gennemsnitlig årlig lønstigning på omkring 3,95 % i 2023, men stigningerne vil være lavere end inflationen i sig selv, som alene i 2023 steg med 6,5% i OECD-landene. De ekstra udgifter, der kommer på grund af den globale inflation, tynger medarbejderne på udgiftssiden. En nylig Gartner undersøgelse angav, at 86 % af medarbejderne føler, at de er underbetalt, mens en Salary.com undersøgelse angav, at 73 % af virksomhederne føler, at de betaler deres ansatte retfærdigt.

Behovet for løngennemsigtighed har derfor aldrig været mere afgørende. Arbejdsgivere søger efter de løndata, de skal bruge for at finde ud af, hvad de skal tilbyde de ansatte, og hvad man skal give af lønstigninger for at fastholde den nuværende arbejdsstyrke. Mange organisationer lider netop nu under konsekvenserne af den store resignation.

Så lige nu har en god medarbejderoplevelse har aldrig været mere afgørende. Medarbejderne vil lave meningsfuldt arbejde - og de vil betales ordentligt og fair (hvilket jo er helt rimeligt). I denne guide får HR indsigt i, hvordan man kan etablere et transparent lønsystem, løngennemsigtighed og fair kompensationspakker.

1. Etabler et kompensationsteam

Ifølge Payscale, er en af ​​de største forskelle mellem toppræsterende organisationer og ikke-toppræsterende organisationer tilstedeværelsen af ​​en person eller et team dedikeret til at sikre fair kompensation og løn gennemsigtighed. Et kompensationsteam kan hjælpe din organisation med at sikre løn på markedsniveau samt at det passer med de overordnede budgetter for din organisation, samt at der er fairness på tværs af afdelinger. Hvis din organisation ikke har kapaciteten til at etablere et kompensationsteam, så koncentrer din indsats om at etablere en strategisk kompensationsstrategi.

2. Kommuniker åbent om løn og lønpakker

De fleste organisationer ønsker at have mere løngennemsigtighed, men er tilbageholdende med at dele deres aflønnings-niveauer med medarbejderne. Det er dog vigtigt at kunne kommunikere lønbeslutninger effektivt med kandidater og medarbejdere internt. Udført korrekt kan lønkommunikation skabe tillid i en virksomhed. Ifølge Payscale så…

  • deler 68 % af organisationerne lønintervaller med ansatte, men kun 22 procent gør det i jobannoncen.
  • giver 40 % af organisationerne medarbejderne overblik over deres kompensationspakker.
  • træner 54 % ikke deres ledere i, hvordan de skal føre samtaler om løn med medarbejderne

Åben kommunikation omkring løn, lønpakker og kompensation kan snart blive normen hos store og små virksomheder, da arbejdsgivere søger at skabe mere fair, transparente og ligeværdige arbejdspladser hvor alle personer i sammenlignelige roller får samme løn. Etablering af løngennemsigtighed fra start, hjælper din organisation med at forbedre dens troværdighed og gennemsigtighed.

3. Definer en kompensationsramme

At definere, hvordan folk bliver betalt og hvorfor de får udbetalt netop den løn, er en vigtig ramme for at sikre gennemsigtighed og tillid. For at sikre retfærdighed skal du sørge for, at dit framework er datadrevet. Datadrevne beslutninger omkring løn og lønkompensation beskriver faktorer såsom individuelle, team-mæssige og organisatoriske præstationer sammenlignet med hvad man ville få betalt for en lignende præstation i en sammenlignelig organisation, et sammenligneligt marked eller i en sammenlignelig situation. Det er en bedre og mere åben tilgang, der kan tilpasse løn til forretningsstrategien og samtidig hjælpe HR med at udrydde skævhed i løn internt.

4. Brug ​​teknologi

For at skabe et effektivt løngennemsigtighedsprogram har HR brug for kompensationssoftware så de kan sikre, at lønbeslutninger er konsekvente og fri for fordomme. Derfra kan data fra kompensations- og lønbeslutninger deles med medarbejderne, hvilket øger den overordnede gennemsigtighed og giver medarbejderne indsigt i, hvorfor der blev truffet særlige kompensationsbeslutninger. Spørgsmål såsom, hvor en virksomhed stræber efter at positionere sig selv i forhold til markedet, hvad den faste grundløn vil være versus den variable løn (bonus), og hvordan man sikrer lighed på tværs af forskellige funktioner (jobniveauer og intervaller) kan besvares åbent og ligefremt med sådant software.

Konklusion

Hvis det at udarbejde en strategi for løngennemsigtighed ikke er på din HR-køreplan, så burde den være det! Medarbejdernes forventninger udvikler sig hurtigt, og organisationer, der ikke følger med, vil uundgåeligt komme til at lide under det. Løntransparens og det at have en strategi for løngennemsigtighed er et vigtigt element i at fastholde og tiltrække gode medarbejdere. God fornøjelse.

Enjoyed the guide?
Share:

Related content

Job-nivellering: Transparente karriereveje på arbejdspladsen

Ready to get started?Put your learnings to work.